Cuvânt înainte
(Cartea micului investitor)
        Un lucru este bine stiut: cine are bani, investeste. Cel mai cumplit lucru care se poate face cu banii este sã nu-i folosesti. A folosi banii înseamnã a investi. Cumpãrarea unei case este o investitie. Ea face parte din categoria investitiilor imobiliare. Depunând bani la CEC sau la o bancã, spre pãstrare, se cheamã cã ai fãcut tot o investitie.
        Aprovizionându-te cu rezerve de alimente, vestimentatie, combustibili etc. tot în ramura investitionalã te vei situa si anume, în categoria investitiilor în stocuri. Cele mai multe investitii se fac în afaceri.
        Nu se face o investite fãrã sã se prevadã un câstig. Altfel nu s-ar mai chema investitie. Cu toate acestea, nu înseamnã neapãrat cã se câstigã din orice investitie. Simplul fapt de a pune la dispozitie un anumit capital nu conduce implicit la asigurarea unui profit. Profitul nu se obtine decât dacã este prevãzut si dacã planul investitiei se desfãsoarã asa cum a fost gândit, sau se adapteazã, dacã este cazul, la conditiile noi care pot apãrea pe parcurs. Din aceste motive dar si din altele unei investitii i se asociazã un plan iar desfãsurarea acestuia trebuie controlatã.
        Pânã la urmã, investitia face parte din viata noastrã cotidianã si nu ne putem lipsi de ea. Desigur, existã diferite nivele de a face o investitie, cu referire la volumul capitalului care se investeste. Chiar si în cazul unor investitii mari sau foarte mari principiile care le guverneazã rãmân aproape aceleasi, desi, la un asemenea nivel, este de asteptat ca regulile sã fie mai complexe.
        Pe noi, însã, ne intereseazã cel mai mult investitiile mici si/sau medii, practic, dacã ar fi sã simplificãm putin, am spune: de la cele foarte mici si mici si pânã la cele mici si mijlocii. Acestea sunt cele mai frecvente în practicã.
        Scurta incursiune prin substraturile operatiunilor financiare si investitionale din aceste pagini se doreste a fi o pledoarie si totodatã o invitatie pentru lumea magicã a afacerilor.
         În lucrarea de fatã veti întâlni multe subiecte pe aceastã temã. Subiectele nu sunt dezvoltate, detaliile au fost eliminate, tocmai pentru a lãsa loc aplicatiilor practice, formulelor, modelelor, adicã exact ceea ce s-a considerat cã ar putea fi mai util pentru practician decât pentru teoretician. Practic, în lucrare au fost concentrate foarte multe probleme într-un spatiu foarte redus. Din acest punct de vedere lucrarea ar putea sluji ca un memorator din domeniul calculelor financiare.
        Vom întâlni, desigur, formule de calcul pentru operatiunile bazate pe dobândã simplã ca si cele pe dobândã compusã. Din cea de-a doua categorie de probleme vom întâlni, de asemenea, modele de calcul a depunerilor de sume initiale ca si a multiplelor situatii de plãti esalonate.
        Un capitol care ar putea stârni un interes special se referã la controlul devalorizãrii monedei. Un alt capitol este rezervat calculului preturilor de cumpãrare si de revânzare a actiunilor în care sunt expuse câteva din cele mai practice modele. Ultimul capitol se ocupã de problematica deciziilor investitionale.
         Cum astãzi nu mai poate fi neglijat rolul calculatorului din viata noastrã, era de asteptat ca, într-un domeniu în care acesta este rege, domeniul calculului, sã nu lipseascã de aici. Anexele lucrãrii prezintã programe pe calculator si tabele de calcul elaborate tot cu ajutorul calculatorului, care ar putea fi de un real ajutor celor interesati.
        Dacã as fi întrebat cam câte variante de plãti esalonate existã în practicã si as rãspunde cã sunt mii si chiar zeci de mii, probabil cã multi dintre dumneavoastrã nu ar crede. Dacã as mai adãuga si faptul cã fiecare din aceste variante are la bazã formule distincte de calcul a valorilor acumulate sau actuale, a dobânzilor, a perioadelor, a ratelor si termenelor de platã etc. faptul ar pãrea si mai incredibil. Si totusi, exact asa stau lucrurile si în realitate. Desigur, nu toate cazurile prezintã si interes practic.
 Tocmai din acest motiv s-a preferat ca lucrarea de fatã sã cuprindã doar cazurile cele mai frecvent întâlnite în practica micilor investitori.
        Iatã un bilant a ceea ce contine acest manual:
                  - peste 60 de formule de calcul,
                  - peste 50 de probleme-model rezolvate,
                  - 18 modele de plãti esalonate,
                  - 3 modele de evaluare a actiunilor,
                  - 12 programe pe calculator,
                  - 7 tabele uzuale de calcul etc.
        Cititorul singur este în mãsurã sã aprecieze cât îi pot fi de utile toate acestea, dacã este sau se hotãrãste sã devinã un investitor cu adevãrat avizat.
Autorul
Inapoi                                                                        Inainte
Prima paginã