Capitolul I
COMPONENTE DE BAZÃ ALE CALCULATORULUI

        IBM PC (IBM Personal Computer) este calculatorul care s-a impus la modul cel mai detasat pe piata calculatoarelor personale. El a devenit un standard de referintã în domeniu iar numeroasele variante care au invadat piata sunt, în marea lor majoritate, compatibile cu acesta. Expresii de genul: "calculator compatibil IBM PC" sau "calculator de tip IBM PC" sunt deja foarte vehiculate si intrate de mai bine de un deceniu în limbajul comun. Notiunea de "calculator compatibil IBM PC" semnificã, în acest caz, faptul cã pe acest calculator poate fi folosit orice program conceput a fi executat pe un calculator IBM PC.
        Notiunea de "calculator personal" are bazã ideea de a fi destinat utilizãrii de cãtre o singurã persoanã odatã. Desi termenul a rãmas foarte bine înrãdãcinat în lumea informaticii, sensul lui este astãzi din ce în ce mai diminuat, calculatoarele din aceastã gamã putând împãrti resursele între mai multi utilizatori odatã, la cererea acestora.
        Calculatoarele IBM PC si compatibile existã într-o gamã foarte variatã de mãrimi, forme, posibilitãti, utilitãti etc.
        Toate acestea au o structurã modularã, compusã din module detasabile, legate între ele prin intermediul unei magistrale de sistem. Arhitectura lor, care se referã la întreaga structurã si detaliile necesare pentru a le face functionale, înglobeazã câteva componente de bazã. Ele dau "viatã" calculatorului respectiv, asigurând si controlând întreaga functionare a sistemului.

Inapoi                                                                   Inainte
Prima paginã